• December 9, 2023

Waarom iedereen vuurcupping zou moeten proberen

Vuurcupping, ook wel cupping-therapie genoemd, is een therapeutische techniek waarbij glazen, bamboe of plastic potten op de huid worden geplaatst om de bloedsomloop te stimuleren, pijn te verlichten en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Als je naar de Olympische Spelen in Rio hebt gekeken, ben je waarschijnlijk bekend met, of heb je er in ieder geval van gehoord, vuurcupping. Waarom? Omdat Amerikaanse atleten zoals Michael Phelps en Alex Naddour tijdens het evenement ronde rode vlekken op hun rug, schouders en armen konden zien. Dit veroorzaakte een media-razernij over de oorzaak van deze markeringen, wat vervolgens leidde tot meer vragen over/interesse in cupping-behandelingen. Daarom hebben we geblogd over vuurcuppen en waarom iedereen het minstens één keer in zijn leven zou moeten proberen!

Wat is vuurcuppen?

Hijama Amsterdam is een alternatieve, niet-invasieve behandeltechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale cups op de huid om de bloedtoevoer naar het beschadigde gebied te stimuleren. Deze unieke therapie wordt vaak aanbevolen voor patiënten die lijden aan spierpijn, gewrichtspijn, huidproblemen en/of ademhalingsproblemen.

Wat te verwachten tijdens het cuppen van vuur

Tijdens de behandeling plaatst de fysiotherapeut een brandbare stof in een glazen of siliconen beker voordat deze wordt aangestoken. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat het vuur wordt gedoofd voordat het in brand wordt gestoken. Door de cup maximaal 3 minuten tegen uw huid te houden, ontstaat er zuigkracht, waardoor uw huid in de cup opzwelt en rood wordt. Dit proces bevordert de bloedstroom door de bloedvaten te verwijden en de bloedsomloop naar het beschadigde gebied te vergroten.

Hoewel fire cupping-therapie kan worden aanbevolen voor patiënten met bepaalde musculoskeletale aandoeningen, is het ideaal voor alle patiënten die schade aan zacht weefsel willen genezen en algehele pijn en ontsteking willen verminderen. Het team van OSR Fysiotherapie hanteert totale veiligheid en hygiëne bij het uitvoeren van deze behandeling. Ons team voert ook de meest effectieve, gebruikelijke en beproefde methode van vuurcuppen uit.

Dat gezegd hebbende, er zijn andere soorten cupping-therapie waar patiënten misschien niet bekend mee zijn. Sommige versies van cupping gebruiken bijvoorbeeld rubberen pompen in plaats van vuur om zuigkracht te creëren, terwijl andere vormen siliconen cups gebruiken die kunnen worden verplaatst voor een meer massage-achtig effect. Een andere vorm van vuurcupping, “natte” cupping genaamd, houdt in dat je gedurende minder dan 3 minuten zacht zuigt en vervolgens de cups verwijdert om kleine incisies in de huid te maken met een chirurgisch scalpel. Tijdens de tweede afzuiging wordt een kleine hoeveelheid bloed onttrokken om gifstoffen te verdrijven.

Het team van OSR Fysiotherapie ondersteunt een specifieke versie van fire cupping, maar adviseert alle patiënten om advies in te winnen bij een medische professional voor een versie zoals wet cupping. Helaas is er weinig bewijs om de theorie te ondersteunen dat het verwijderen van bloed uit het lichaam ook schadelijke gifstoffen en stoffen verwijdert.

Waarom je vuurcupping zou moeten proberen

Hoewel er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd over fire cupping, zijn er wel onderzoeken gepubliceerd die de gezondheidsvoordelen van cupping aantonen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Traditional and Complementary Medicine ontdekte bijvoorbeeld dat cupping-therapie helpt bij de behandeling van acne, gordelroos en chronische pijn.

Een andere studie gepubliceerd in PLoS One vond dat cupping een veilige en effectieve behandeling is voor verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder acne, gezichtsverlamming en cervicale spondylose. De British Cupping Society meldt dat cupping kan worden gebruikt om te verlichten:

artritis
Fibromyalgie
Hoge bloeddruk
migraine
onrust
depressie
allergie
astma
spataderen
en meer!
Hoewel cupping als een veilige procedure wordt beschouwd, kunnen er toch bijwerkingen optreden. Patiënten kunnen licht ongemak, blauwe plekken, branderigheid en zelden kleine infecties ervaren tijdens en na bepaalde vormen van cupping-therapie. Als u geïnteresseerd bent in deze behandelingstechniek, maar niet zeker weet of het geschikt voor u is, praat dan vandaag nog met een lid van ons team!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *